2015. január 22., csütörtök

Egy blogról

Lássatok csodát, itt egy újabb, sokadik blog, amibe pötyörészni kezdek és újfent teljes optimizmussal remélem, hogy nem is fogom egyhamar abbahagyni. Merthogy van egy apró különbség a régi blogjaim és eközött: direkt célközönségnek szól.

Tudniillik a következő szemesztert - orosz szakos hallgatóként mondhatom, hogy végre valahára - Oroszországban töltöm féléves részképzésen, méghozzá Vlagyimirban, egy kb. Szeged-Budapest vonatútnyi távolságra Moszkvától a Campus Hungary ösztöndíjának köszönhetően.


Ez a blog tehát nem meglepő módon elsősorban a családomnak és a barátaimnak szól, hogy ne csak a Skype-on keresztül hallják, ahogy egy koliszobában beszámolok a kalandjaimról, hanem kicsit testközelből lássanak bele abba, merre járok nap mint nap, mivel foglalkozom, hogy is néz ki egy négy hónapos стажировка ott a (nem túl) messzi Keleten. Másfelől nem titkolt célom az is, hogy nemcsak az orosz szakos csoporttársaimnak, hanem minden más az orosz kultúra iránt érdeklődő erre tébláboló olvasónak adjak egy valósabb képet arról, mi is van valójában a "meanwhile in Russia" fotók mögött, milyen az a bizonyos nagy orosz lélek napjainkban, ha nem egy vaskos Dosztojevszkij-kötetből próbáljuk megismerni, hanem az utcán, az egyetemen, a sarki közértben vagy a vonaton. 

Így hát reményeim szerint lesz itt minden, mi szem-szájnak ingere: személyes útinapló, fotók, videók, zenék, életérzések, lerombolt (vagy épp megerősített) sztereotípiák, tippek az Oroszországba utazóknak stb. Segítségképp oldalt megtaláljátok, épp milyen az idő és mennyi az óra Vlagyimirban, ha véletlen oroszul merészelek valamit leírni, le tudjátok fordíttatni a gépzettel, illetve van egy remek valutaváltó is, hogy ne kelljen annyit agyalni a rubel pillanatnyi árfolyamán. Akinek meg ez a blog nem lenne elég és Vlagyimiron túl is kalandozna kicsit Oroszországban, talál pár érdekes oldalt például a transzszibériai expresszről és a plackartos utazgatásról.


Az indulásig szinte pontosan két hetem van még. Addig szaladgálás, ügyintézés, meleg holmik beszerzése és tervezgetés a dolgom. És a várakozás. (Jaj, de rühellek várni.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése