2015. február 14., szombat

Napi giccs

Igen. Valentin-nap. Tudom.

Nos azt hiszem, ezt az ünnepet itt is hasonlóképp kezelik: a boltok igyekeznek kiaknázni minden lehetőséget, hogy rózsaszín cuccokkal aggassanak körbe mindent, vannak, akiknek ez bejön, de láthatólag azért nem hatja meg az emberek többségét.

Teljesen véletlenül ez a szombat, amit sétálós, városnézős és bevásárlós napként tűztem ki magam elé, éppen a Valentin-nap lett. Szóval jöjjön egy csokor abból a giccsből, amivel ma az utcákon találkoztam:

1. Esküvők. Nem is egy. Szerencsétlen arák magassarkúban, tütüszerű esküvői ruhákban és nagykabátban grasszálnak a jeges-havas-hideg utcákon, fényképezkednek és megélik a nagy napot. Ez még hagyján: azok az esküvői autók! Virágok, rózsaszín dekorációs bigyuszok és igen, a vőlegény és a menyasszony autóján nem egyszer konkrétan két bazinagy műanyag (?) gyűrű díszeleg a motorháztetőn. Nem egyszeri hóbort, hanem szokás, úgy tűnik.


2. Beszaladtam a helyi plázaszerűségbe (Торговые ряды) WC-re, ahol szembejött velem egy szerencsétlen csávó: tógában, térdig érő pántos római szandálban, pihés fehér szárnyakkal, műanyag íjjal és nyilacskával. Láttam aztán, hogy egy másik hasonszőrű szerencsétlen is így járkál egész nap a boltok között. Brr.

3. Egy szórólapozós srác egy ilyet nyomott a kezembe: a szerelmetes taxiautók is boldogságos Valentin-napot kívánnak. Olyan borzasztó, hogy muszáj volt hazahoznom.


4. Gondoltam, elmegyek ma kulturálódni: megnézem az Uszpenszkij szabort, a 12. században épült templomot, ahol a leghíresebb ikonfestő, Andrej Rubljov freskói láthatóak. Nos, a templom előtti téren még mindig kint van a karácsonyi vásár néhány maradványa, ami körülbelül a csorvási búcsút idézi egy kis karácsonyi fűszerrel. Na és kérem ott, ez előtt a lassan-lassan 1000 éves, sokat látott, gyönyörű szent épület előtt üvölt a rádiókból egy csomó nyálas amerikai popzene (amik amúgy tök jók is tudnak lenni, most is röhögtem az egészen). Fenomenális.

Szóval ilyen ez. Boldogat mindenkinek, aki úgy érzi.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése